Az új technológiák és új marketing stratégiák folyton megújuló formában érkeznek, ezek sokszor bosszantóak lehetnek, és a vállalkozók már-már ellenük intézett támadásként élhetik meg ezeket, ha nem kötelezik el magukat amellett, hogy nyitottak legyenek ezekre az újításokra és változásokra, és készek arra, hogy gyorsan megismerkednek és alkalmazkodjanak hozzájuk. A két kifejezés, melyek a digitális világunkban egyre fontosabbá válnak, azok a multi-channel és az omnichannel kifejezések.


Na de mi a különbség a kettő közt? A határ meglehetősen elmosódott, és sokszor vitát is vált ki a szakértők közt, hogy hol húzzák meg azt a vonalat a marketing stratégiákon belül, mely elválassza egymástól a két fogalmat.
Multi-Channel Marketing: ebben az esetben pusztán arról van szó, hogy a vállalkozó és/vagy a hirdetések kezelője képes együttműködni a vásárlókkal, azaz megtalálja azt a hirdetési felületet, ahol a legtöbb potenciális vásárlót el tudja érni, és ezen a felületen közvetíti a cég reklámszlogenjét: ez akár lehet egy szórólap, egy üzlet, egy honlap, esetleg egy rendezvényen kihelyezett stand, termékcsomagok, vagy épp szóbeli terjesztés is.
Omnichannel Marketing: a multi-channel marketing különféle platformjait összefogja, egyfajta pókháló szerű, holisztikus módszernek is nevezhető. Lényege, hogy a marketing stratégiájukba integrálják azt a célkitűzést is, hogy élményeket akarnak biztosítani a vásárlóik számára, azaz a vásárlás emlékét össze akarják kapcsolni a fejükben egyfajta pozitív élménnyel. Ez az élmény mindig ugyan az az omnichannel marketing esetében, azaz ha számítógépen, telefonon vagy épp személyesen keressük fel a fizikai üzletet. Ez tehát azt jelenti, hogy az omnichannel esetében nem látványos, vagy nincs is különbség a különböző platformokon közvetített tartalom közt.

A négy nagy különbség

1. A csatorna és a vásárló kapcsolata.
A multi-channel esetében minden közvetítőből/csatornából ki akarják hozni a legtöbbet, azaz az adott csatornát a lehető legjobban ki akarják használni ahhoz, hogy a rajta elérhető összes potenciális vásárlót elérjék, eljuttassák hozzájuk az üzenetet. Azok a cégek, akik ezt használják többnyire két- vagy több csatornát választanak maguknak, ahol a lehető legtöbb vásárló elérhető számukra: ezek többnyire a közösségi oldalak, illetve az e-mailben kiküldött hírlevelek.
Az omnichanell pedig holisztikusabban, minél több csatornán igyekszik megjelenni, és ezeken egységes üzenetet közvetít, lényege, hogy a vevő bármilyen csatornán is keresi fel, ugyan azt az érzést váltsa ki belőle a hirdetés, és az üzenet is ugyan az legyen. A hangsúly itt azon van, hogy hűséges vásárlókat szerezzen a cég, és hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a vásárló és a márka közt.
A felmérések szerint azok a cégek, akik áttértek az omnichanellre, 91%-al növelték az éves bevételüket.

2. Összhangteremtés és elköteleződés
Az omnichanell tehát a vásárlói élményekre összpontosít. Ennek érdekében a közvetítő csatornák közt teremtett összhang a kulcs. Egy cég összehangolt imázsának a megteremtése a cél, ugyanis ha a vásárló, ügyfél ugyan azzal az üzenettel találkozik minden felületen, akkor ismerőssé válik a céggel, hogy egyfajta kapcsolat, érzelmi kötelék, szimpátia alakul ki benne. Az omnichannelt kialakító marketing szakember feladata, hogy minden egyes csatornán ugyan azt a stratégiát kövessék annak érdekében, hogy minden belső szervezeti egység igazodjon az üzlet „küldetéséhez”, azaz az általuk képviselt üzenethez.

3. Semmi erőfeszítés, csak egyszerű megoldások.
Az omnichanell marketing arra törekszik, hogy megértse, hogy a saját marketing stratégiájában hogyan lehet kiküszöbölni az ügyfél tapasztalatai közül az erőfeszítés érzetét. Azaz könnyebbé próbálja tenni a vásárlók számára azt, hogy felvegyék velük a kapcsolatot. Az omnichanell stratégia egyfajta közvetlenséget közvetít, és egyszerű megoldásokat.

4. Optimalizálás.
A cégek akkor tudják hatékonyan végezni az omnichanell marketing stratégiát, ha egyre több és több csatornán kezdik el képviseltetni magukat, és ezeken a csatornákon folyamatosan figyelik a mérhető eredmények alapján, hogy hogyan teljesít a kampányuk. Az optimalizálás egyéni felhasználói élményt jelent a vásárlók/felhasználók számára minden csatornán.

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingkalkulator.blog.hu/api/trackback/id/tr615221780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása