Egyre több internetező találkozik azzal a problémával, hogy a böngészőjében lévő Google kereső helyét átvette egy eddig ismeretlen, Delta Search nevű kémprogram.

A felhasználók többségének elsőre nem is tűnik fel, hogy kereséskor nem a Google találati listáját látja, így gyanútlanul használják sokan a kéretlenül feltelepült Delta Search programot.

delta2.png

A Delta Search találati listája

google.png

A Google találati listája

A Delta Search kísértetiesen hasonlít kinézetében a Google-ra, nagy valószínűséggel pontosan azért, hogy a felhasználók minél hosszabb ideig használják gyanútlanul. Mivel egy kémprogramról van szó, így a Delta Search nem elégszik meg azzal, hogy a Google helyett azt használjuk, hanem használat közben folyamatosan gyűjti és továbbítja az adatainkat is.

A Delta Search egyébként a kinézete ellenére nem a Google találati listáját jeleníti meg, hanem a Yahoo-ét. Az eltávolítása nem egyszerű, de nem is túl komplikált.

Lehetőségek:

Futtatni kell egy profi vírus-, kémprogram keresőt, amely gyorsan leleplezi és ártalmatlanítja a Delta Search programot.  Ezután a böngészőben visszaállítjuk a preferált keresőnek a Google-t.

Megkeressük a Vezérlőpult ->Programok telepítése és törlése résznél a Delta Search településéért felelős programot (valószínűleg egy másik programmal együtt települhetett) és eltávolítjuk. Ezután a böngészőben visszaállítjuk a preferált keresőnek a Google-t.

A böngésző kiegészítő moduljai között megkeressük azt a programot, amellyel a Delta Search települt és eltávolítjuk. Ezután a böngészőben visszaállítjuk a preferált keresőnek a Google-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingkalkulator.blog.hu/api/trackback/id/tr245230290

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.17. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.17. 02:09:34

Te csak azt hiszed!
A Kaspersky szerintem jó vírusírtó. Nem találta meg.
Két napot szenvedtem, mire eltüntettem ezt a szemetet, ami kísértetiesen hasonlít a Babylonra.

Beírod a keresőd url mezőjébe, hogy about:config
és ott fog tanyászni még az a szemét.
Találtam egy kifejezetten erre a célra kitalált vírusírtót, ami ingyenes. A neve:
adwcleaner

Mészáros Laci 2013.04.17. 06:10:10

A google is lopja és gyűjti az adatainkat. Vagy az nem baj?

Marketingkalkulátor · http://marketingkalkulator.blog.hu/ 2013.04.17. 07:57:23

@Mészáros Laci: Előre tudtam, hogy lesz ilyen hozzászólás. :)
Azt hogy a Google adatokat gyűjt, mindenki tudja, sokan írtak már róla. Viszont a Google nem fog belépni a számládra, hogy lefossza a jelszavaddal. Ez nagy különbség. :)

Marketingkalkulátor · http://marketingkalkulator.blog.hu/ 2013.04.17. 08:01:07

@ingenium rusticus 2 / reloaded: Ezek szerint neked Firefoxod van.
Az Internet Explorerben máshol kell keresni, ezért írtam, hogy a kiegészítők között keresse meg, ha nem sikerül a víruskeresős megoldás.
Amúgy elvileg ez is leszedi: www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/onlineellenorzes

Vizirájd@r 2013.04.17. 23:53:02

Az eltávolítása valóban nem egyszerű! Egy kis segítség, bár angolul van:

malwaretips.com/blogs/remove-delta-search/

Azt fontos lett volna megjegyezni a cikkben, hogy leginkább a Flash player plug in frissítésére figyelmeztető, a valódi flasf playerhez nem kapcsolódó, viszont arra megtévesztően hasonlító pop-up ként jelentkezik a legtöbb böngészőben.Ezeknél tilos az OK ra kattintani, be kell zárni a egész oldalt! Leginkább torrent oldalakon, illetve onnan letöltött video fájlokban jelentkezik. De találkoztam már vele online oktató oldalon is. Csak óvatosan mindenki, nem egyszerű megszabadulni tőle!

Mária 2013.04.17. 23:53:25

A második képen nem a Google találati listája, hanem a fizetett hirdetések listája látható.

ikke i drift 2013.04.17. 23:54:49

furcsa, hogy egy olyan ismert és népszerű app, mint a daemon tools telepít egy ilyen szemetet.

a törlés ennyire nem egyszerű, mert több alkalmazást telepít a Delta, és nem csak Delta xyz névvel, pl. Yontoo, BrowserProtect vagy Mixi.DJ. Ezeket is le kell darálni, mert visszaállítja a böngészőt.

Marketingkalkulátor · http://marketingkalkulator.blog.hu/ 2013.04.17. 23:58:28

@Mária: A fizetett hirdetések a találati lista elején jelennek meg. Sajnos a képre csak az fért rá, de a találati lista is így néz ki és a kép végülis arra volt illusztráció, hogy hasonlít a Delta találati lista design-je a Google-ra.

Sir Galád (már foglalt) 2013.04.18. 12:11:17

@ikke i drift: Daemon Tools évek óta telepít mindenféle szemetet(már ha hagyod), emellett sok verziója fertőzött. Ellentétben a WinCDEmu-val pl.

ikke i drift 2013.05.17. 20:21:10

@már foglalt: köszi, kipróbálom, a daemonnal ezennel tele lett...
süti beállítások módosítása